Nationale Mediatheek Trofee 2016 voor Rijnlands Lyceum Sassenheim

Als voortzetting van de Prijs voor de Beste Leesomgeving wordt de Nationale Mediatheek Trofee in 2016 voor de zesde maal uitgereikt. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen met deze prijs aandacht vragen voor het belang van een goede leesomgeving in het voortgezet onderwijs. Een school die aandacht besteedt aan het ontwerpen en uitvoeren van een echte leesomgeving, waarin leerlingen zich op verschillende manieren kunnen terugtrekken met een boek, bewijst daarmee dat zij lezen van belang acht.

Rijnlands Lyceum, Sassenheim – Eerste Prijs De Eerste Prijs gaat naar het Rijnlands Lyceum, Sassenheim. De inzendingen en vooral de foto’s waren prachtig en niet geënsceneerd. De beelden geven een duidelijke weergave van hoe het er hier aan toe gaat. Deze mediatheek is zeer gebruiksvriendelijk en heeft het allemaal: van stilteruimtes tot een zithoek met kussens en tafeltjes. Een echte voorbeeldschool! Daarbij waren de twee ambassadeurs zeer overtuigend en hartverwarmend. De aandacht voor de overstap van jeugdliteratuur naar volwassen literatuur is goed uitgedacht en uitgevoerd: van young adult voor de onderbouw, een kast young adult voor 15-plussers tot een ruime keuze Nederlandse en Engelse literatuur. Ook op de afdelingen non-fictie, poëzie en secundaire literatuur staan veel mooie uitgaven uitgestald. De collectie is actueel en uitgebreid. De verschillende boeken worden leuk en met aandacht gepresenteerd en er worden originele boekgerelateerde projecten gestart. Het literatuuronderwijs is ingericht rondom thema’s. Leerlingen kiezen samen met de docent een titel bij het betreffende thema. De samenwerking van de mediatheek met, en de betrokkenheid van, de docenten wordt door de juryleden als een groot pluspunt gezien. De structurele deelname aan leesbevorderingscampagnes als Boekenweek Live en Nederland Leest Live wordt door de jury zeer gewaardeerd. Vooral de gedegen voorbereiding wordt geprezen. Ook het jaarlijkse bezoek aan de Dag van de Jonge Jury en het tweejaarlijkse bezoek aan de Dag van de Literatuur wordt door de jury als een goede investering gezien. De digitale voorzieningen, zoals LexisNexis en de moderne faciliteiten (laptops om vrij te gebruiken) zijn een prachtige aanvulling en uniek te noemen. Naast deze lovende woorden en een welverdiende eerste prijs, ook een klein puntje van kritiek. De jury mist leesbevorderende projecten zoals de Jonge Jury en/of Read 2 me. Met het boekenpakket dat deze mediatheek wint kan de tribune aangevuld worden en is deze mediatheek hélemaal af!